1951HH
VELSEN NOORD
tel. 0251-221379

Wedstrijdverslag FC Velsenoord 2 – RCZ 7 (25-3-2023)

Het is zaterdag 25 maart en na vorige week een prima overwinning te hebben behaald bij het één plaats onder ons staande Sporting Krommenie, was het nu de wedstrijd tegen RCZ 7. RCZ7 is met Beverwijk 3 verwikkeld in een kampioensstrijd waarbij af en toe punten worden verspeeld. De vorige wedstrijd tegen dit team was er één om niet snel te vergeten. Dubieuze beslissingen van de eigen speler-scheids, een tegenstander die Patrick bij de keel had gegrepen en andere narigheden. Omdat ook andere teams die hadden meegemaakt,
werden we ook vorige week weer gewaarschuwd. Het team werd dan ook toegesproken ‘door de staf’ dat het feit was om scherp te zijn en vooral niet mee te gaan in het spel en het gedrag van de tegenstanders.Omdat er normaliter twee andere wedstrijden gepland stonden, konden wij niet om 14.30 uur, maar om 16.15 uur spelen. Later dan normaal druppelden de Velsen-Noorders binnen, sommigen met natte pakken, want het weer was verraderlijk. Na koffie, de opstelling en de tactieken gingen we naar buiten om ons huid duur te verkopen tegen de koploper. De geblesseerde Tim had overigens aangegeven dat hij niet mee kon spelen, maar wel wilde vlaggen; wat een teamspirit!

Bij de toss dacht de aanvoerder van FC Velsenoord 2 dat het geluk nu eindelijk op was, na 5x (jawel, 5x) achter elkaar de toss te hebben gewonnen! De tegenstander mocht namelijk kiezen voor welke kant van de munt werd gekozen en ja hoor, er werd gekozen voor de kant
van de the Queen, de vaste keuze van onze aanvoerder. Maar ja; het zit mee of het zit mee, je bent een goede tosser of niet!? Je raadt het al; de munt bleef liggen met de andere kant van de munt naar boven. Tsssuuu, weer de toss gewonnen! De wedstrijd kon beginnen. De wedstrijd begon en het was duidelijk, dit RCZ kon een aardig balletje trappen en waren niet vies van een duel en van praten. FC Velsenoord moest scherp beginnen om de rappe aanvallers niet te veel ruimte te geven en dit lukte uiteindelijk alleraardigst. De verdediging werd onder leiding van Sander Piepers goed neergezet en iedereen hielp elkaar goed, net als de laatste weken één van de goede punten van het Velsen-Noordse spel. De controle kwam hierdoor ook steeds iets meer bij de blauwe leeuwen en hiermee kwamen er ook steeds meer overtredingen van de Zaandammers. Met routine werden deze pittige overtredingen gemaakt, waaruit bleek dat dit team het fysieke spel niet schuwt. Scheidsrechter Stef was ondertussen goed begonnen aan een hels karwei om deze wedstrijd in goede banen te leiden. Op elk fluitsignaal werden er dingen in de lucht geroepen, maar deze wijze man bleef knap overeind. Na goed doorjagen was het spits Yoran die de keeper de bal afsnoepte. Hij tikte de bal langs de keeper richting het RCZ-doel en werd (net buiten de 16) aangetikt door de keeper. Deze keeper kreeg hiermee terecht een gele kaart en moest hierdoor 10 minuten aan de kant. De tegenstanders probeerden de scheidsrechter nog om te praten door aan te geven dat de keeper er dan niet uit te hoeft en dat een speler voor hem in de plaats eruit moet, maar hier trapte de scheids van dienst niet in. FC Velsenoord rook bloed en ging met 11 tegen 10 man op zoek naar meer kansen. Echte kansen kreeg het alleen niet. Na balverlies op het middenveld maakte middenvelder Jur een overtreding, waarna ook hij met geel, 10 minuten aan de kant moest. Je zag de rust terug komen bij RCZ, die zagen dat we weer met evenveel spelers speelde én zij zagen na terugkeer van de keeper van RCZ ineens zelf een overwicht van 11 tegen 10. In de tussentijd bleef FC Velsenoord goed werken en na een actie van een rappe speler van RCZ liep rechtsback Jeffrey de aanval er vakkundig uit. Even later kwam een verdwaalde voorzet, via keeper Thijs op de Velsen-Noordse paal,
waarbij wij goed weg kwamen. Het veldspel was verder niet echt om over naar huis te schrijven en het was regelmatig erg slordig. Echter, RCZ kwam niet tot hele grote mogelijkheden. Aan de andere kant kreeg FC Velsenoord een corner. Rechtsmidden Bruce legde de bal mooi tussen de 11 en 5 meter en spits Yoran sprong een gat in de lucht en kopte bal keurig in de rechter benedenhoek: 1-0! Wat een goal! En da met 10 tegen 11 tegen de koploper van deze competitie. Ongelofelijk. FC Velsenoord zat in een goede flow en probeerde dit vast te houden. Echter, lang kon men genieten van deze voorsprong. Na een afgeslagen corner, wurmde de snelle aanvaller van RCZ tussen een aantal benen en schoot de bal slim in de korte hoek. Met 1-1 gingen we de rust in. Niet voordat een deel van de RCZspelers nog even alleraardigst tegen de scheids zeiden dat hij heel goed floot en dat hij verder moest gaan met onpartijdig fluiten. Euhm, of bedoel ik hiermee het tegenover gestelde? Afijn, we gingen rusten. In de rust bleek dat Patrick, die erna 25 minuten in zou komen, had besloten dat het zo wel prima was en dat hij er in de 1ste helft niet in ging. Hij had het koud, het regende, hij bleef lekker in de dug-out zitten. Degene die hierdoor langer kon spelen, vond het al maf dat hij niet werd gewisseld en bedankte Patrick voor de extra minuten. Ook dit is weer een mooi voorbeeld van de kelderklasse.

In de kleedkamer werd aangegeven dat we goed bezig waren en door moesten gaan met ons eigen ding. Het veldspel mocht beter, maar dit wisten de spelers ook zelf. Ook werden de wissels doorgevoerd. Goedemorgen; wat een puzzel was dit ’s morgens om iedereen te laten
spelen, rekening te houden met de favoriete posities van een ieder en rekening te houden met mannen die tijdens de 2e helft naar huis moesten, i.v.m. het late tijdstip. 4 gasten moesten na de rust weg, waardoor een groot deel van het team moest worden omgegooid.
De tweede helft begon en het was duidelijk dat wij er nog niet waren. RCZ was niet van plan om hier punten te verspelen. Er kwamen wat kansen voor de ploeg met witte shirts en zwarte broeken. Na nog een wissel omdat de linksback nu echt naar huis moest werd er bij
het wisselen gezegd: “eet smakelijk straks!”. Huh, tijdens de wedstrijd denken aan eten? Jazeker, bepaalde mensen binnen het team hadden bedacht om de late wedstrijd te combineren met het eten van pizza. Geniaal idee natuurlijk. Hierover later meer. Verder met de wedstrijd! De wedstrijd bleef in evenwicht en soms lukte het FC Velsenoord om in balbezit te blijven. De gretigheid van de spitsen was hierbij erg aanwezig, waardoor er soms te snel werd gelopen, waardoor er buitenspel was. Echter, RCZ 7 nam hierbij grote risico’s om de blauwen buitenspel te zetten en dit gaf aan dat zij voor de winst gingen en niet zeker waren achterin. Na een voorzet, kwam de bal bij spits Rick die hard inschoot. Gelukkig voor de keeper van RCZ niet ver genoeg de hoek in en ging deze kans helaas voorbij. Aan de andere kant was het opletten geblazen achterin. De beweeglijke voorhoede en middenvelders van RCZ zorgden ervoor dat de verdediging van FC Velsenoord scherp moest
zijn en waar nodig moesten de middenvelders goed denken aan de verdedigende taken. Zo werd Joost fantastisch gecoacht en voerde hij zijn lopende taken, onder toeziend oog van vader Ben, goed en zonder te morren uit. De laatste 10 minuten ging alle kanten op. Hoewel
RCZ gevaarlijk was en zij dichter bij de 1-2 leken, kregen de Velsen-Noorders ook nog kansen. Zo schoof de grote aanvoerder van RCZ, die voornamelijk achterin stond, mee naar voren om meer druk uit te oefenen op de verdediging van de blauwhemden. Er moest extra scherp
worden gecoacht en verdedigt, want zij hadden ineens een extra aanvaller. Aan de andere kant werd linksmidden Joost door Rick aangespeeld aan de linkerkant van het zestienmetergebied. Joost had de winnende op zijn schoen en schoot de bal richting de korte hoek. De bal werd helaas niet goed geraakt en verdween naast het doel. Weer aan de andere kant maakte één van de rappe buitenspelers van RCZ ruimte voor zichzelf door naar binnen te kappen en de bal in de korte hoek te schieten. De bal werd kort en verdekt geschoten en keeper Thijs dook er achter aan. De bal kwam tegen de bal en via de rug van keeper Thijs en de bal rolde…………over de achterlijn! Zo, dat was close! En wat een redding van Thijs eigenlijk. Na nog 2 minuten hard werken floot de goed leidende scheidsrechter af en bleef het op 1-1. Het was een pittige strijd, soms met wat felle duels en woordenwisselingen (vanuit één kant of onderling), maar deze wedstrijd werd alsnog vrij
sportief afgesloten. Ook daar waren we erg blij om. Een keurig resultaat tegen één van de kampioenskandidaten.

Voordat we het wisten stonden de biertjes alweer klaar door de gebroeders catering/bierhalers/barmannen/pizza bestellers. In de nog drukke kantine werd er nagepraat over de interessante wedstrijd en ja hoor, daar kwam de Pizzakoerier al binnen. Coach Rick had tijdens de wedstrijd namelijk de voorbereidingen gedaan en de pizza’s besteld.Oplettend dat hij was, waren er genoeg pizza en kreeg ook de oud-collega RCZ’er bediend door een pizza voor hem te bestellen. Goed geregeld Rick, grote klasse! Dat jij dit soort dingen oppakt; fantastisch! De tafel stond vol met warme, geurende deegwaren en er werd jaloersmakend naar onze volle tafel gekeken. Heel vreemd was het dat onze groep om de tafels heen ineens een stuk groter was, dan voordat de pizza’s binnen waren gekomen. Er werd lekker gegeten en gedronken. Hierna boden er twee FC Velsenoorders aan om de bardienst, die al een lange dienst had gehad, te komen vervangen en de kantine af te sluiten.
Zo, deze jongens hoeven nu niet meer achter de bal, lekker zeg! Na wat ruzie met het alarm, kon de kantine worden afgesloten en was het om 21.15 uur tijd om met een welverdiend punt naar huis te gaan! Wat een dag en wat een verhaal weer gasten, super!

FC Velsenoord 2 – RCZ 7: 1-1 (25-3-2023):
1-0: Yoran, 1-1.
Aankomende zaterdag spelen wij niet, i.v.m. een groot aantal spelers dat niet aanwezig kan zijn. In overleg met ZCFC is de wedstrijd verschoven naar zaterdag 8 april. Op deze 0de
Paasdag (huh, bestaat dat?) moeten wij naar het Kalf in Wijdewormer, vlak naast het trainingscomplex van AZ, waar wij ons best gaan doen om revanche te nemen van de vorige wedstrijd. In de vorige kelderkraker was het 0-0 wat de uitslag zou gaan worden. Echter, door een stiekem doelpunt in de laatste minuut gingen de oranjehemden er met een 0-1 overwinning vandoor. Omdat hun beste speler niet speelgerechtigd was (speler van een andere club), was de nederlaag extra zuur. Dit gaan wij 8 april rechtzetten! In het vervolg
van de competitie heeft dit team regelmatig overwinningen geboekt, maar zijn wij door de goede reeks over ZCFC heen gegaan. Reden genoeg om scherp te zijn en het goede spel van de laatste periode door te zetten.