1509AR
ZAANDAM
tel. 075-6167190

Wedstrijdverslag RCZ 5 - FC Velsenoord 2 (28-1-2023)

Zaterdag 28 januari stond de eerste wedstrijd na de winterstop op het programma. In Zaandam stond de wedstrijd gepland tegen de nummer 12 én nummer laatst: RCZ 5. Omdat wij (op dat moment) 11e stonden, was dit een heuse kelderkraker. In de aanloop van deze wedstrijd schoten de afmeldingen alweer flink uit de groepsapp. Zodanig dat er twee invallers nodig waren in de richting van deze zaterdag.

Aan het einde van de middag druppelde de oude en gezellige kantine van Racing Club Zaandam vol. Er moest namelijk weer om 16.30 uur worden gevoetbald. Lekkere tijd inderdaad. Voordat je een keer thuis bent, is het avondeten al 3x op. En weer inderdaad, want begin november speelde we hier al, tegen een ander team van RCZ. En erg lekker terug gekeken werd er niet op de vorige ontmoeting met de toenmalige nummer één. In een goede wedstrijd met curieuze beslissingen van de eigen speler/scheids verloren nipt met 2-1, waarbij de gastheren niet echt uitblonken in respectvol gedrag, zeg maar.

Afijn, nieuwe ronden-nieuwe kansen tegen een ander team.

In de kleedkamer aangekomen leek Patrick wel heel graag in het wedstrijdverslag te komen. Waarschijnlijk had hij het idee dat dit niet zijn wedstrijd ging worden. Binnen 3 minuten liet Patrick zich van zijn beste kant zien. Hij begon door een nieuwe FC Velsenoord 2-romper te geven aan Simon, die voor de 2e keer vader is geworden. Een traditie die sinds een jaar of 4 bekend is binnen die vriendenteam en wat Patrick altijd keurig regelt. Hierna zei hij: “nee he; ik ben toch niet mijn lenzen vergeten he!?”. Deze brildragende jongen heeft toch echt wel een bril of lenzen nodig om die bal goed te kunnen zien. 30 seconden later zei hij: “ben ik nou ook nog mijn sokken vergeten!?”. Sjonge jonge Patrick: moeten wij voortaan je tas inpakken? Tussendoor zei Patrick tegen de schrijver van dit stuk; “zo, sta ik al in het stukje, denk het wel he?” “Ja hoor, Patrick, dat komt wel goed. Even later, nog steeds in de kleedkamer, trok Patrick zijn rookworsten-onderbroek (al voor de wedstrijd) uit. De jongens die aan de overkant in de kleedkamer zaten keken ineens richting de magere en witte kadetten van Patrick aan: “Patrick, wat doe jij nou!?” en “Patrick, je hoeft je niet nu al helemaal uit te kleden!”, klonk er vanuit die kant van de kleedkamer. Kijk, duidelijk al hoogtepunten op deze zaterdag.

Even later maakte assistent coach Rick voor het eerst een wedstrijdopstelling en voorbespreking. Aangezien coach Maicel er niet was, was het de eerste keer dat Rick dit deed, met een duidelijke visie, rustige blik en positieve blik. Lekker Rick! Wie heeft het in de kelderklasse; twee topcoaches die ons tijdens de wedstrijd naar voren schreeuwen!? Wij dus! Wij zijn FC Velsenoord 2!

Tijdens het naar het kunstgrasveld lopen kwamen we erachter dat het andere RCZ team vandaag ook thuis speelde, tegen het bekende Odin-team. Na de warming-up dacht de aanvoerder de toss te doen. Uiteindelijk won hij hem ook. Dat dit kwam doordat de scheidsrechter ‘deze’ aan hem gaf omdat hij/wij te gast waren, dat komen we nooit te weten. Invalspits Peter stond in de buurt en kon de rest van het team verzekeren dat het legaal gegaan was. De wedstrijd kon beginnen. Zou het een spannende kelderkraker worden, aangezien het de nummer laatst en één na laatst betrof?

FC Velsenoord 2 begon goed aan de wedstrijd en was duidelijk beter dan RCZ 5. Het veldspel was nog wel wat rommelig en soms werd de bal onnodig verloren, waardoor RCZ eruit probeerde te komen. Aan het begin van de wedstrijd werd er door een aantal FC Velsenoorders gereageerd op de scheidsrechter, waardoor de wedstrijd wat grimmig werd. De scheidsrechter deed wat hij kon en probeerde de sfeer goed te houden. Gelukkig werden de commentaren minder, wat het spel van de blauwe leeuwen ook goed deed. Na een aantal halve kansen, was het Patrick die een afgeslagen voorzet in één keer in het doel volleerde: 0-1. Wat een doelpunt! Nou Patrick; al die gekkigheid in de kleedkamer had je dus blijkbaar niet nodig om in het wedstrijdverslag te komen.

FC Velsenoord bleef gas geven, combineerde beter en rustiger veldspel met inzet, waardoor er in deze periode meer kansen kwamen. Na een lange bal van Jeffrey B op Jur, gaf Jur de bal voor op broer Lars; die handiger en effectiever reageerde dan de verdediger en de keeper van RCZ, waarna hij de bal met een handige voetbeweging in het lege doel tikte: 0-2. Een goede FC Velsenoord 2 teamgoal zou de wedstrijdreporter zeggen over deze goal!

Even later vond het hoogtepunt van de wedstrijd plaats. Na korte combinaties op het middenveld werd spits Peter gevonden. Hij nam de bal aan, hield zijn tegenstander van zich af en legde de bal rond de middenlijn af op Patrick. Deze nam de bal kort mee, zag dat de keeper van de tegenstander te ver voor zijn doelstond en schoot de bal met een harde en hoge boog richting het doel. Vanaf het moment dat Patrick de bal raakte was de kleine keeper eigenlijk al kansloos. De bal vloog over de keeper heen in het doel. Wat een prachtig doelpunt en wat een mooie aanval weer.

Na deze mooie goal kakte FC Velsenoord 2 wat in en werd RCZ 5 vanuit een corner gevaarlijk. In de tussentijd was de sfeer van de wedstrijd een stuk verbeterd. FC Velsenoord hield zich in en de scheids probeerde op zijn relaxte manier de wedstrijd goed te begeleiden. Een aantal keren gaf hij zelfs toe dat hij misschien fout zat of het anders had gezien. Een openbaring op de velden; complimenten! In de tussentijd was er een kopduel. Nu is dit tijdens een voetbalwedstrijd niet zo speciaal dat er wordt gekopt en ook dat er twee spelers naar dezelfde bal gaan in de lucht komt uiteraard, ook in de kelderklasse voor. Echter, het was Samba Sam die dit duel won. Nu zou je denken; ja dus, en nu, wat is hier zo speciaal aan? 2 minuten nadat Sam de lucht in sprong en de bal inderdaad keurig weg kopte, stond hij in de buurt van Jurre. Hij, die Sam vaak probeert aan te moedigen om veel te lopen, sleuren en mee te verdedigen kreeg trots van Sam te horen; “ja gozer, zag je dat? Ik won gewoon een kopduel! Dat is me nog nooit gebeurd. Goed he!?” Lekker man Sam! Met 0-3 gingen we de rust in.

In de rust deelde coach Rick de wissels en gaf hij een korte analyse over de 1e helft en tips voor de 2e helft. Na nog wat extra suiker in de vorm van limonade liepen we richting de 2e helft. Met de lichten al aan begonnen we de 2e helft. RCZ gaf duidelijk aan het nog te willen proberen en kwamen een aantal keren aardig in de buurt. Eén keer kon de rechtsbuiten flink opstomen en schoot de bal, gelukkig voor ons, aan de verkeerde kant van de paal. In de tussentijd was er een hachelijke situatie aan de kant, in de buurt van de dug out. Jeffrey Bertoen had zichzelf namelijk gewisseld met darmklachten. In het kader van; misschien gaat het straks beter, nam hij even rust. Wat volgde waren echter vreemde geluiden op de bank van de dug out én vreemde geuren die hiermee gepaard gingen. Coach Rick en wissel Jurre sprongen ineens een aantal meter weg van dit tafereel, waarop Jeffrey droog zei: “ja gasten, ik zei toch dat ik last had, ik kan er niks aan doen!”.

Hierna hervond FC Velsenoord 2 de rust. Na een goede combinatie aan de linkerkant vond Joost onze spits Peter, die de bal handig in het doel deponeerde: 0-4.

Hierna was er een situatie met keeper Simon. Hij, die op de dag zelf nog werd gevraagd om op doel te gaan en prima deed, trapte de bal met een aankomende aanvaller van RCZ hoog en hard weg. Een warmlopende speler complimenteerde hem met de keuze; “lekker Simon, weg die bal!”, waarop Simon zei: “ja man, ik ga toch voor die clean sheet”.

Hierna scoorde RCZ uit buitenspelpositie en bleef het gelukkig 0-4. Na wederom een mooie aanval over veel schuiven, legde Joost de bal af op zijn maat Bruce. Hij keek en schoot de bal in de verre hoek. Een deel van de spelers dachten echter dat de bal over zou waaien. Dat Bruce de bal niet helemaal perfect raakte, tja; maakte de goal niet minder mooi. De FC Velsenoord 2’ers zijn deze doelpunten van Bruce inmiddels wel gewend, wat de stand op 0-5 bracht. Even later was de bal weer in de buurt van Joost, waarbij de bal tussen Joost en een speler van RCZ was. Wat volgde was een harde kreet (“boe” of “bah” ofzo iets), waarna de tegenstander schrok en Joost snel en stiekem met de bal weg kon. De scheidsrechter, die veel van ons kon hebben, moest hier toch echt voor fluiten. Hierna volgen nog een paar aardige kansen voor de blauwe leeuwen, welke er niet in gingen.

De scheidsrechter floot af en 3e competitie-overwinning en 7e seizoens-overwinning was een feit! Hiermee was dus ook duidelijk geworden dat deze wedstrijd tussen de nummer 11 en 12 van deze competitie geen moment echt spannend was. Waar RCZ dacht mee te kunnen komen met de blauwe leeuwen, hadden zij niet meegekregen dat dit team de laatste jaren altijd keurig in de middenmoot waren geëindigd.

Met deze overwinning was dus ook de eerste zelfstandige overwinning van coach Rick een feit; jij ook gefeliciteerd topper!

Terug lopend naar de kleedkamer kwamen we bekenden van het 9e van Odin tegen. Hij: “wat hebben jullie gespeeld?”, wij: “gewonnen”, hij: “gaan jullie dan in de stand over ons heen?”, wij: “jij mag nooit meer raden sjaak, inderdaad, fijne dag nog!”.

RCZ 5 - FC Velsenoord 2: 0-5 (28-1-2023)

0-1: Patrick, 0-2: Lars, 0-3: Patrick, 0-4: Peter, 0-5: Bruce.

Aankomende zaterdag spelen we uit tegen FC Uitgeest 7. Deze ploeg staat 5e en wint regelmatig. In de (eerste) thuiswedstrijd leden wij een flinke nederlaag (1-7) en lieten de Uitgeesters via TikTok zien hoe zij ons wegspeelden met fragmenten van doelpunten. Tijd dus voor een gezonde revanche aanstaande zaterdag, waarbij we gaan laten zien, waarom we van de laatste 4 wedstrijden er 3 (makkelijk) hebben gewonnen!

Groeten van een schrijvende Blauwe Leeuw!